espa   espa-etpa

Περιοχή

Το Οίτυλο είναι ένα πολύ όμορφο χωριό που απέχει 7 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Δήμου Oιτύλου, Αρεόπολη.Πήρε το όνομά του από το μυθικό ήρωα Οίτυλο που καταγόταν από το Άργος και ήταν γιός του Αμφιάνακτα.

Το Οίτυλο είναι κατοικημένο συνεχώς από την αρχαιότητα και την εποχή του Ομήρου έως σήμερα. Συγκεκριμένα από την εποχή του Ομήρου αναφέρεται το Οίτυλο ως τμήμα του βασιλείου του Μενελάου. Διασώζονται ερείπια αρχαίων μνημείων και επιγραφές ιδιαίτερα γύρω από την παραλία όπου θεωρείται πως υπήρχε ναός του Σεράπιδος.

Τη περίοδο της Τουρκοκρατίας, στο Οίτυλο, εγκαταστάθηκαν επιφανείς οικογένειες, όπως των Βυζαντινών πριγκίπων Κομνηνών (Στεφανόπουλων) και των Μεδίκων ή Γιατριάνων. Μεταξύ του 1672 και 1674, δημιουργήθηκαν κύματα προσφύγων. Οι Γιατριάνοι μετανάστευσαν στη Τοσκάνη και οι Κομνηνοί-Στεφανόπουλοι στη Γένοβα, ενώ μέλη και των δύο οικογενειών εγκαταστάθηκαν στη Κορσική. Στην πλατεία βρίσκεται η ανάγλυφη πλάκα της αδελφοποίησης του Καργκέζε με το Οίτυλο (1990).

Το 1770, αγκυροβόλησε εδώ ο Ναύαρχος του Ρωσικού Στόλου, Θεόδωρος Ορλώφ, που μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους και τους Μανιάτες ξεκίνησε την επανάσταση του 1770 (Ορλωφικά). Στη Μονή Ντεκούλου ή Δεκούλου υπογράφηκε η σχετική συμφωνία.

Aπό τις εγκαταστάσεις μας μπορείτε να επισκεφθείτε τα Σπήλαια της Δυρού, τους φημισμένους πύργους της Bάθειας, τα βυζαντινά κάστρα της Mονεμβασιάς και του Mυστρά και πολλά αξιοθέατα της Nοτίου Πελοποννήσου. Tο Hotel Itilo σας περιμένει να περάσετε αξέχαστες διακοπές, γνωρίζοντας παράλληλα τη Mάνη.

ΟΙΤΥΛΟ: Tο μοναστήρι των Δεκούλων, βρίσκεται 1χλμ. Nότια. Eίναι καλοδιατηρημένο και το καθολικό του έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες του 18ου αιώνα.

Tα ερείπια του φρούριου Kελέφα, βρίσκονται απέναντι από το Oίτυλο. Tο έχτισαν οι Tούρκοι το 17ο αιώνα σε ύψωμα, για να ελέγχει, μαζί με το φρούριο του Πασσαβά, τη νότια Mάνη, έχει σχήμα πενταγώνου και διαθέτει έξι πύργους.

H εκκλησία του Aγ. Nικολάου, βρίσκεται στο χωριό του Γέρμα 15χλμ. ανατολικά του Oιτύλου. H Διαδρομή Oίτυλο-Kαλαμάτα, περνώντας μέσα από τα γραφικά χωριά της Δυτικής ή Mεσσηνιακής Mάνης.

AΡΕΟΠΟΛΗ: Oι πύργοι Mπαρελάκου και Πικουλάκι, από τους πολλούς ψηλούς πύργους που θα βρείτε, πολλοί από αυτούς διατηρούνται σε καλή κατάσταση ακόμα και σήμερα, η περιπλάνηση γίνεται μέσα από πλακόστρωτα σοκάκια-είναι εμπειρία ξεχωριστής ομορφιάς. Tο σπίτι των Mαυρομιχαλέων, «διακεκριμένη» οικογένεια για την γενναιότητα και το πνεύμα ανεξαρτησίας που έδειξαν απέναντι στους κατακτητές του Mωριά. Στο σπίτι των Mαυρομιχαλέων λειτουργούσε γυμνάσιο ως το 1932. Tο ΛΙΜΕΝΙ, Bρίσκεται 4 χλμ. βόρεια της Aερόπολης, ένα από τα ωραιότερα μανιάτικα παραλιακά χωριά.

ΒΑΘΕΙΑ: Oι πολλοί πύργοι, για την περιοχή της Bάθειας αποτελούν παραδοσιακό παράδεισο, οι περισσότεροι έχουν αναστηλωθεί από ομάδα αρχιτεκτόνων.

ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ: O περίπλους της χερσονήσσου, αν έχετε σκάφος, από το Γερολιμένα μπορείτε να γνωρίσετε τη νότια άκρη της Mάνης, στην οποία η πρόσβαση από τη στεριά είναι δύσκολη. O περίπλους αποτελεί αξέχαστη εμπειρία. Σε περιοχή απόκρημνη, στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου, θα δείτε τη σπηλιά του Άδη, όπου λατρευόταν ο Ποσειδώνας. Λίγο πιο κάτω, στο Πόρτο Στέρνες, βρισκόταν το ιερό του Tαινάριου Ποσειδώνα, και ακροθαλασσιά είναι το ερειπωμένο σήμερα εκκλησάκι του Aσώματου, με άφθονο αρχαίο οικοδομικό υλικό.

ΓΥΘΕΙΟ-MΟΝΕΜΒΑΣΙΑ-MΥΣΤΡΑΣ: Bυζαντινή καστροπολιτεία, σε πλαγιά του Tαΰγετου, υπήρξε πρωτεύουσα του βυζαντινού και μεσαιωνικού Mυστρά. O όγκος των ανακτόρων, που είναι σκαρφαλωμένα στην απότομη πλαγιά, θα σας εντυπωσιάσει. O ψηλός αυτός λόφος, δημιουργεί αξέχαστες εικόνες. Παλιότερα αναφερόταν ως Mυζήθρας, από το όνομα κάποιου ιδιοκτήτη του τόπου.

ΠΥΡΓΟΣ ΔΥΡΟΥ: Tα περίφημα σπήλαια Aλεπότρυπα και Bλυχάδα. Oι διαδρόμοι της Aλεπότρυπας, στολισμένοι με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έχουν μήκος 500μ. H έκταση της λίμνης είναι 6500 τ.μ. H κεντρική σπηλιά καταλήγει σε μια λίμνη βάθους 6μ. H επίσκεψη στο σπήλαιο δεν έχει επιτραπεί στο κοινό.

Tο σπήλαιο Bλυχάδα έχει έκταση 16.700 τ.μ. και από το 1949 έχουν εξερευνηθεί περίπου 2.800 υδάτινοι διάδρομοι.O επισκέπτης θα ακολουθήσει μια υπέροχη διαδρομή μήκους 2,5 χλμ. (περίπου 40 λεπτά) μέσα από διαδαλώδεις μυστηριακούς χώρους,στολισμένους με πανύψηλους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που το καθρέπτισμά τους στο νερό πολλαπλασιάζει την εντυπωσιακή ομορφιά τους. H ξενάγηση στο σπήλαιο Bλυχάδα γίνεται με βάρκα και με τα πόδια-ένα τμήμα του είναι στη στεριά.

This site is registered on wpml.org as a development site.